Εργαστήρια Μεταφοράς Τεχνογνωσίας στην Τήλο και τον Άη Στράτη

Η διαδημοτική και διαπεριφερειακή διαβούλευση Cities4Her ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2024 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2025. Σε αυτή συμμετείχαν πάνω από 100 αιρετοί και υπηρεσιακοί υπάλληλοι των ελληνικών δήμων και περιφερειών, με τα μέλη 4 Δημοτικών Συμβουλίων Νέων (ΔΣΝ) και 2 επιτροπών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) να συντονίζουν τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων τηρούνταν συστηματικά πρακτικά από τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις των προσκεκλημένων σε συγκεκριμένα ερωτήματα για την ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η αποδελτίωση των πρακτικών, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Έργου της ΕΕΤΑΑ, οδήγησε σε χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις σχετικά με τις διαδικασίες ενσωμάτωσης της έμφυλης διάστασης στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, αποκαλούμενα και ως «καλές πρακτικές».

Ένας από τους στόχους του Cities4Her αποτελεί η διάχυση και η μεταφορά των παραπάνω καλών πρακτικών μαζί με την αποκτημένη τεχνογνωσία γύρω από τη διεξαγωγή θεσμικού διαλόγου, στα ακριτικά νησιά Τήλο και Άη Στράτη. Η επιλογή των δύο νησιών έγινε με κριτήριο την γεωγραφική τους θέση και τις προκλήσεις  που συνεπάγεται αυτή για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και επειδή ως Δήμοι έχουν επιδείξει πλήθος πρωτοβουλιών με στόχο την ενδυνάμωση και ανάδειξη της γυναικείας οπτικής σε τοπικό επίπεδο. Τα εργαστήρια στοχεύουν στην ενίσχυση της υπάρχουσας δυναμικής και στον εμπλουτισμό της μεθοδολογίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα εργαστήρια μεταφοράς τεχνογνωσίας του Cities4Her πραγματοποιήθηκαν στην Τήλο και τον Άη Στράτη το διάστημα από τον Μάιο έως και τον Ιούλιο του 2025. Στην ομάδα Έργου των εργαστηρίων συμμετείχαν μέλη της ΕΕΤΑΑ, της ActionAid Hellas και των 4  Συμβουλίων Νέων που έλαβαν μέρος στη διαβούλευση. Στις δράσεις τους περιλαμβάνονται:

  • Πραγματοποίηση ημερίδας και γνωριμία του τοπικού πληθυσμού με τους σκοπούς του Cities4Her
  • Μεντορική peer2peer από τα μέλη ΔΣΝ με την τοπική νεολαία για την προώθηση της οπτικής του φύλου στην τοπική αυτοδιοίκηση
  • Βιωματικά εργαστήρια μεθοδολογίας σχετικά με τη διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου, με το στελεχικό δυναμικό των Δήμων και την τοπική νεολαία
  • Εκπαίδευση στην στρατηγική επικοινωνίας (δημιουργία και προώθηση περιεχομένου) στα ζητήματα φύλου και νεολαίας
Skip to content